Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Αγία Πετρούπολη : Ένα ταξίδι εποχής

Η Αγία Πετρούπολη, η μεγαλούπολη της Ρωσίας, συνδυάζει την ιστορία και το πνεύμα της εποχής του Ντοστογιέφσκι, στο βιβλίο του Έγκλημα και Τιμωρία, με τη σύγχρονη εποχή. Χτισμένη σ’ ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται με γέφυρες, με κύριο ποταμό το Νέβα, δεν είναι τυχαίο ότι την αποκαλούν και Βενετία του Βορρά.
Τα αξιοθέατα της πόλης πολλά, κυρίως παλάτια και ναοί, όπως τα χειμερινά ανάκτορα που είναι το περίφημο μουσείο Ερμιτάζ, τα θερινά ανάκτορα στο Πέτερχοφ που θυμίζουν Βερσαλλίες, ο καθεδρικός ναός των Πέτρου και Παύλου, ο ναός του Καζάν που θυμίζει τον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό και ο ναός του Αγίου Ισαάκ που είναι και ο μεγαλύτερος της πόλης. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια είναι ογκώδη και επιβλητικά, στολισμένα με χρυσοποίκιλτες λεπτομέρειες, δηλώνοντας έτσι την υπερβολή και τη μεγαλομανία ενός λαού και της ιστορίας του. 

Ακόμη και σήμερα όμως η υπερβολή είναι το χαρακτηριστικό αυτής της πόλης, η οποία προέρχεται από τα κατάλοιπα του κομμουνισμού. Παρ’ ότι έχουν χτιστεί τεράστια εμπορικά κέντρα και η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί, το χάσμα ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα είναι τεράστιο. Υπάρχουν κροίσοι Ρώσοι, που επιδεικνύουν έντονα τον πλούτο τους (τόσες λιμουζίνες δε θα συναντήσετε σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πόλη) και από την άλλη υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε συνθήκες 19ου αιώνα! 

 Οι συγκοινωνίες είναι αρκετά καλές. Υπάρχει μετρό, που εξυπηρετεί το κέντρο της πόλης, και αστική συγκοινωνία, προσέξτε όμως γιατί υπάρχει και πειρατική! Το ίδιο ισχύει και για τα ταξί. Κυκλοφορούν πολλά πειρατικά (παλιά lada), τα οποία είναι πιο φθηνά και μπορείς να κάνεις παζάρια στο ποσό, συνήθως πριν ξεκινήσεις τη διαδρομή. Καλό είναι όμως να αποφεύγονται τις βραδινές ώρες. 

Το φαγητό δεν είναι τόσο κοντά στις δικές μας γεύσεις, έχουν περισσότερο σούπες και βοδινό, υπάρχουν όμως πολλά fast foods καθώς και εστιατόρια με διεθνή κουζίνα. Η διασκέδαση πλησιάζει σιγά σιγά το δυτικό κόσμο, υπάρχουν καφέ και μπαράκια σε κεντρικά σημεία της πόλης, όμως σε κάποια από αυτά για να μπεις μπορεί να δεχτείς και σωματικό έλεγχο. Αν βγείτε έξω πάντως, να προτιμήσετε το εθνικό τους ποτό, τη βότκα, που την πίνουν σκέτη και σα συνοδευτικό του φαγητού. 

Η πόλη διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, σε σχετικά καλές τιμές, και καλύτερα να μείνετε στο κέντρο της πόλης ώστε να μπορείτε να μετακινήστε με τα πόδια. Υπάρχουν όμως και δωμάτια που νοικιάζονται σε παλιά κτίρια, που είναι πιο οικονομικά, και συνήθως έχουν πολλές πόρτες μέχρι το διαμέρισμα και βαριά ασανσέρ με κάγκελα αντί για πόρτες, που θυμίζουν προηγούμενο αιώνα. 

 Οι κάτοικοι της πόλης δεν είναι τόσο φιλόξενοι, θα δείτε πολλούς ζητιάνους στους δρόμους και καλό είναι να προσέχετε την τσάντα σας διότι δε λείπουν οι μικροκλοπές. Οι άντρες πίνουν πολύ, ακόμη και στο δρόμο, ενώ οι γυναίκες, αν και αρκετά ψηλές, κυκλοφορούν με ψηλοτάκουνα παπούτσια όλες τις ώρες της μέρας. 

 Η Αγία Πετρούπολη είναι όμορφη όλες τις εποχές, αν και το χειμώνα έχει πολύ κρύο και ξημερώνει για πολύ λίγες ώρες. Ο καλύτερος μήνας είναι ο Ιούνιος, που θα δείτε τις λευκές νύχτες, όπου η νύχτα διαρκεί πολύ λίγο και συνήθως λαμβάνουν χώρα συναυλίες και φεστιβάλ, αφού οι τουρίστες είναι περισσότεροι. Όποτε και αν την επισκεφθείτε, σίγουρα θα είναι ένας από τους προορισμούς που θα σας μείνει αξέχαστος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου