Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ικαρία – Για ασυνήθιστες διακοπές

Aν αποφασίσετε να κάνετε τις διακοπές σας στην Ικαρία ετοιμαστείτε να γνωρίσετε το νησί που δύσκολα αποχωρίζεται κανείς. Ρυθμοί που απέχουν κατά πολύ από τις ταχύτητες των πόλεων, διαδρομές που δεν περιμένεις να δεις σε νησί και βράχια που θαρρείς και φύτρωσαν ξαφνικά μπροστά σου ή είναι πιθανό κάποιος με εξαιρετικά καλή διάθεση να τα πετούσε κάποτε από ψηλά για να παίξει.


Αν ανήκετε δε στους τυχερούς και το καράβι πιάσει Εύδηλο ή Aγιο Κύρηκο τα ξημερώματα, προετοιμαστείτε να θαυμάσετε την ομορφότερη ανατολή, σε μια από τις αυλές των πολλών μικρών εξωκλησιών που θα βρείτε στο δρόμο σας.
Όποια περιγραφή κι αν κάνει κανείς για την Ικαρία είναι λίγη μπροστά σε αυτό που περιμένει τον πραγματικά ανυποψίαστο ταξιδιώτη για τις εκπλήξεις που θα συναντήσει. Ακόμη κι αν φθάσετε στο νησί τη νύχτα, οι δρόμοι είναι γεμάτοι από κόσμο και η ζωή είναι έντονη τόσο στα λιμάνια όσο και στα χωριά.
Το νησί είναι αρκετά μεγάλο και οι εναλλαγές του πολλές. Οι άνθρωποί του ζεστοί και φιλόξενοι και οι ρυθμοί τους λίγο «ασυνήθιστοι» βοηθούν να περάσει κανείς πραγματικά ξεκούραστες διακοπές.



Ιστορικά στοιχεία

Το νησί πήρε το όνομα του από τον Ίκαρο, που έλιωσαν τα κέρινα φτερά του από τον ήλιο και χάθηκε στο πέλαγος.

Οι πληροφορίες για την ιστορία του νησιού κατά την αρχαιότητα είναι λιγοστές. Από το 1835 ως το 1869 αποτέλεσε, μαζί με τη Λέρο, τη Κάλυμνο και την Πάτμο, την Τετράνησο.


Αξιοθέατα

Ξεκινώντας από τον Aγιο Κύρηκο, κι αν οι λόγοι της επίσκεψης είναι θεραπευτικοί, μη διστάσετε να κάνετε μια στάση στα Θέρμα για μια ιαματική βουτιά. Δύσκολα όμως να σας κρατήσουν σε ένα μέρος οι ιατρικοί λόγοι και πολύ σύντομα ξεκινήστε για μια πιο απολαυστική ακόμη βουτιά (μετά από μια δύσκολη διαδρομή) στο Μαγγανίτη. Συνεχίστε για μια βόλτα στα ορεινά χωριά και μην σας φανεί παράξενο αν φθάνοντας στο Χριστό Ραχών το πρωί δεν βρείτε κανέναν στο δρόμο. Το χωριό (κρατώντας συνήθειες από την εποχή των πειρατών) αρχίζει να κινείται μετά το μεσημέρι και βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές του πολύ αργά το βράδυ.

Αν έχετε αυτοκίνητο ή μηχανή, ή ακόμη καλύτερα κάντε τη βόλτα με το καραβάκι γιατί ο δρόμος δεν είναι κι ο καλύτερος, επισκεφθείτε το Καρκινάγρι, ένα μικρό ψαροχώρι, που τον Αύγουστο θα δοκιμάσετε νοστιμότατους κολιούς και θα περάσετε μέσα από τις αυλές των σπιτιών για να φθάσετε στη μικρή βοτσαλωτή παραλία.

Μην αφήσετε όμως έξω από τη διαδρομή σας τον Αρμενιστή, ο οποίος συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση του νησιού και προσφέρει σε πολύ κοντινή απόσταση ένα από τα ομορφότερα σημεία που μπορεί να βρει κανείς σε νησί, την παραλία του Να, με το ναό της Αρτέμιδος να βουτά θαρρείς στη θάλασσα και τα δέντρα να κατεβαίνουν ως τα κύματα.

Το νησί δείχνει ανεξάντλητο και δεν είναι τυχαίο ότι έχει φανατικούς φίλους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια όσο πάνε και αυξάνονται. Διαθέτει υποδομή και δίνει τη δυνατότητα για διακοπές διαφορετικές, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και τις διαφορετικές ανάγκες του ταξιδιώτη, προσφέροντας εξαιρετικά τοπία, μαγευτικές θάλασσες και ηρεμία πρωτόγνωρη για αυγουστιάτικες εξορμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου